Windows 8.1 opnieuw installeren

2

In dit artikel leg ik uit hoe je jouw met windows 8 of windows 8.1 geleverde computer of laptop opnieuw kan installeren.

Tegenwoordig worden bijna alle computers of laptop’s geleverd met windows 8 of windows 8.1. Door een foutje in de windows 8.1 installatie worden de oem licenties niet herkend, waardoor een windows 8.1 herinstallatie best lastig kan zijn.

Windows licentie

Voordat we kunnen beginnen met het opnieuw installeren van onze computer of laptop is het zeer belangrijk om de licentie te achterhalen, zodat we Windows opnieuw kunnen activeren na de herinstallatie.

Microsoft kent een aantal soorten licentie vormen maar voor ons zijn alleen de standaard licentie en de oem licentie van belang. oem is een licentie vorm van Microsoft en het komt er eigenlijk in het kort op neer dat elke door de fabriek (Asus, Acer, etc.) geïnstalleerde Windows installatie een oem licentie heeft. De standaard licentie koop je los in de winkel, online of word geleverd bij een samengestelde computer uit de winkel.

Locatie Windows 8 licentie

Met de komst van Windows 8 is de Windows licentie soms wat lastig te vinden, deze kan namelijk op verschillende plaatsen staan en wordt niet altijd meer d.m.v. een stikker op de laptop of computer geplakt, hij kan namelijk ook in een chip (bios/efi) op het moederbord zijn geplaatst! Om makkelijk je licentie te achterhalen zijn een legio aan tools ontwikkeld, ik gebruik zelf altijd produkey van nirsoft omdat produkey niet alleen al je Windows licenties vind, maar ook je Microsoft office!

Lees hier hoe je produkey van nirsoft download en gebruikt.

 

Windows installatie cd / usb-stick

Om Windows 8.1 te kunnen installeren hebben we natuurlijk een Windows installatie dvd of usb-stick nodig. Wanneer je computer of laptop geleverd is met Windows 8 krijg je daar vaak geen installatie dvd bij, dus moeten we deze ergens anders vandaan halen. Dit doen we met de gratis Microsoft Windows 8 media creation tool en is super simpel!

Lees hier hoe je een Windows 8/8.1 installatie dvd of usb-stick maakt.

Backup!

Oké voordat we eindelijk eens beginnen aan de installatie is het van belang dat we een goede backup van de gegevens maken, we gooien namelijk alle data weg! Kopieer dus alle gegevens die je wil behouden naar een usb-stick of externe hardeschijf. Wat ook handig is is een notitie maken van alle programma’s die je nu op je computer heb staan zodat je na de herinstallatie deze programma’s weer opnieuw kan installeren.

start de computer op.

Als het goed is heb je nu een Windows installatie dvd of usb-stick, je Windows licentie op papier en een backup gemaakt, we kunnen dus beginnen met de installatie!

1. Zet de pc uit, doe de dvd in het systeem of plug de usb-stick in en start
 de pc op.

Wanneer de pc niet automatisch opstart vanaf een dvd of usb-stick moet je dit aanpassen in je bios/efi. vaak onder de optie “boot sequence”.

2. Wanneer de bestanden voor de installatie geladen zijn kom je in een scherm waar je de taal van de installatie wizard, de taal van de Windows versie en de toetsenbord indeling kan instellen. Dit spreekt voor zich, klik op volgende en in het scherm daarop op Nu installeren.Windows 81 setup - windows installeren

Windows licentie invoeren

3. In het volgende scherm word de Windows 8 product code gevraagd. Dit is de licentie die we met behulp van produkey hebben achterhaald, voer deze dus hier in en klik op volgende.

Door de fout in de Windows 8.1 installatie worden de OEM licenties niet herkend en krijg je de foutmelding dat de product code niet bedoelt is voor deze versie van Windows! om toch door te gaan met de installatie gebruiken we hier een “generic” Windows 8.1 licentie voor en zetten later onze OEM licentie in Windows! in het plaatje hieronder vind je de generic licenties.

Windows 81 setup - generic

 

het lijkt me niet dat ze verlopen maar mochten ze niet werken Google dan op “Windows 8.1 generic key”

(Visited 240.653 times, 1 visits today)
1 2
Share.

About Author

Hi... haha, er zijn volgens mij weinig mensen die dit soort dingetjes lezen... Maar voor het geval je dat toch doet, ik ben Sven. Systeembeheerder uit Purmerend, vaak bezig met gadgets, klooit aan met webites en maakt trips naar vreemde plekken om foto's te maken.

2 reacties

 1. Hallo, ik ben hier heel erg blij mee als alles weekt, het moest hergeinstallerd worden ik kreeg zoveel fout meldingen dll ontbraken enzenz.
  Vraagje. Mijn externe schijf wordt niet door deze windows 8.1 hetkent op deze desktop…baal baal.
  Daar zou ik mooi alles kunnen backuppen, ik heb overal in het systeem gekeken en bij seagate geven ze geen software update meer, de install cd werkt ook niet: bij vista nog wel……enig idee ?
  Bvd Gerard

  • Goed om te horen Gerard!
   Wat betreft de driver voor de externe hardeschijf, heb je al geprobeerd de windows vista driver te installeren? vaak zijn drivers wel ‘backwards compatible’ alleen geeft de fabrikant dit niet aan omdat de officiële support van het apparaat verlopen is. ik hoop dat het lukt!

   Sven

Leave A Reply