Windows 10 opnieuw installeren, de fool-proof guide!

0

Waarom Windows 10 opnieuw installeren?

Je bent zo zuinig op je computer, je let super goed op wat je allemaal installeert en je klikt nooit op spam uit e-mails of van websites. Toch kan het voorkomen dat dit fijne apparaatje dat altijd voor je klaar stond onwerkbaar is geworden waardoor simpel Facebooken of gedichtjes typen in Microsoft Word een flinke opgave is geworden of zelfs niet meer kan. Dit kan vele oorzaken hebben, systeembestanden die corrupt zijn geraakt, virussen op de computer die veel schade hebben aangebracht, noem het maar op.

Windows 10 opnieuw installeren - gif scherm kapot

Tijd om Windows 10 opnieuw te installeren, want het vinden en herstellen van deze problemen kan je bergen tijd kosten. Tijd die jij liever in andere zaken steekt zoals katten filmpjes kijken op YouTube. De optie Windows 10 opnieuw installeren / instellen gaat je veel tijd schelen en je hoeft ook de installatie van Windows niet meer te downloaden en te branden op een dvd! Dit is namelijk een simpele ‘out of the box’ manier om Windows 10 opnieuw te installeren.

2 verschillende manier van Windows 10 opnieuw instellen.

Windows 10 brengt 2 verschillende varianten op het gebied van opnieuw instellen met zich mee, namelijk met het behoudt van persoonlijke bestanden en een complete herinstallatie van Windows 10 zonder behoudt van je bestanden (alles wordt dus verwijderd). Windows 10 opnieuw instellen zonder behoudt van je bestanden heeft 2 opties en dat zijn de opties ‘Alleen bestanden verwijderen’ en ‘Bestanden verwijderen en het station opschonen’. Deze 2 opties hebben te maken met de tijd die het zal duren voordat de herinstallatie van Windows 10 klaar is. De optie ‘Alleen bestanden verwijderen’ is veel sneller maar niet geschikt als je je laptop of computer daarna wil doorverkopen. De optie ‘Bestanden verwijderen en het station opschonen’ duurt langer omdat het station ook geformatteerd zal worden waardoor het terughalen van je persoonlijke bestanden lastiger/onmogelijk wordt gemaakt.

Windows 10 opnieuw installeren - manieren van opnieuw instellen

 

Windows 10 opnieuw installeren is vet simpel en maar 5 minuten werk!

Laten we van dat gedrocht van een computer weer een goed werkende machine maken met een compleet schone installatie van Windows 10! Het is echt super simpel om windows 10 opnieuw te installeren en kost je weinig tijd. Geloof me hier krijg je geen spijt van!

Back-up! Het maakt niet uit op wat voor manier je Windows 10 opnieuw installeert, met behoudt van bestanden of niet, maak een back-up. Zet al je belangrijke bestanden/foto’s op een USB-stick of upload ze naar je Dropbox of iets dergelijks. Mocht er iets fout gaan (ik heb het nog nooit gezien) dan heb je je bestanden nog. Wees geen zak hooi doe dit gewoon, het is niet veel werk.

  1. Ga naar ‘PC-Instellingen’ –> ‘Bijwerken en beveiliging’, ga aan de linkerkant naar ‘Systeemherstel’ en klik vervolgens op de knop ‘aan de slag’ onder PC opnieuw instellen.Windows 10 opnieuw installeren - opnieuw instellen
  1. Er springt nu een schermpje omhoog waar je de manieren kan kiezen hoe je Windows 10 opnieuw wil instellen, Met behoudt van persoonlijke bestanden (mijn bestanden behouden) of alles verwijderen. Maak je keuze, hierna komt een samenvatting van de acties die uitgevoerd gaan worden en klik op de knop ‘opnieuw instellen’. LET OP: Hier kan je nog annuleren. Na de knop ‘opnieuw instellen ingedrukt te hebben niet meer.Windows 10 opnieuw installeren - opties
  1. Laat de computer een tijdje met rust (+/-30 min afhankelijk van de prestaties computer), Windows 10 gaat nu zelf de computer voorzien van een Schone Windows 10 installatie en zal een paar keer opnieuw opstarten. Controleer zo nu en dan even hoe ver de computer is. Op een gegeven moment is de computer klaar met installeren van de nieuwe Windows 10 installatie en kunnen we beginnen met de paar kleine instellingen in de ‘eerste opstart wizard’ van Windows 10.Windows 10 opnieuw installeren
  1. Microsoft Windows 10 is opnieuw geïnstalleerd en brengt je naar de ‘eerste opstart wizard’ waar we een paar kleine instellingen moeten doorlopen voordat we de computer kunnen gebruiken. Dit zijn taalvoorkeuren, toetsenbord instellingen, privacy gerelateerde zaken en het aanmaken van je account. Voor het aanmaken van een ‘lokaal’ account klik je bij de stap om een Microsoft account aan te maken op overslaan. Doorloop deze simpele instellingen en je bent klaar met het opnieuw installeren van Windows 10!Windows 10 opnieuw installeren - welkom

Windows 10 is opnieuw geïnstalleerd, wat nu?

Dit ligt aan de keuze die je heb gemaakt bij het opnieuw instellen van Windows 10. Wanneer je gekozen heb voor mijn bestanden behouden kan je direct beginnen met het installeren van applicaties. Heb je gekozen voor Alles verwijderen dan dien je natuurlijk je bestanden weer terug te zetten vanaf je back-up en kan je daarna beginnen met het installeren van applicaties en programma’s.

OH! Trouwens, als je snel en makkelijk meerdere Applicaties en programma’s tegelijk wil installeren kijk dan eens naar ninite. met ninite installeer je meerdere applicaties tegelijk met slechts een paar klikken! Ik gebruik dit net als andere systeembeheerders altijd, ook dit scheelt veel tijd.

Conclusie en hoe lang mijn virtuele machine hier voor nodig had.

Nou… Windows 10 opnieuw installeren is zoals je ziet het is heel erg simpel en heb je geen DVD’s of usbsticks nodig. Ik heb deze stappen tijdens het schrijven van dit artikel zelf uitgevoerd in een Virtuele machine met maar 4GB geheugen. Mijn Laptop is ruim 5 jaar oud, heeft één van de eerst Intel I7 processoren en een SSD van 4 jaar oud. Het duurde ongeveer 30 minuten om Windows 10 opnieuw te installeren terwijl ik op mijn laptop ook Spotify, Photoshop, Microsoft Word en Google Chrome open had staan.

Windows 10 opnieuw installeren - kat gif

(Visited 2.997 times, 1 visits today)
Share.

About Author

Hi... haha, er zijn volgens mij weinig mensen die dit soort dingetjes lezen... Maar voor het geval je dat toch doet, ik ben Sven. Systeembeheerder uit Purmerend, vaak bezig met gadgets, klooit aan met webites en maakt trips naar vreemde plekken om foto's te maken.

Leave A Reply