Raspberry pi als retro gameconsole met Retropie!

1

Update 07-09-2016: Ik ga een nieuwe versie voor de installatie van RetroPi maken voor de Raspberry Pi. Dit artikel kan je gewoon zonder problemen volgen en werkt ook voor de Raspberry Pi 3. Ik ben hier alleen zelf niet erg tevreden over…

Retro gameconsole!

We gaan van de Raspberry Pi 2b een retrogame console bouwen door middel van Retropie! Echt awesome, je kan hier bijna alle oude game consoles op afspelen, denk bijvoorbeeld aan de super nintendo, nintendo 64, playstion 1, dreamcast, sega. Te veel om op te noemen! De Retropie kent namelijk standaard meer dan 25 gameconsoles. Je kan meerdere controllers op de Raspberry instellen, zo kan je dus multiplayer spelen. De controllers hoeven ook niet hetzelfde te zijn, je kan dus een xbox en playstation controller tegelijk aansluiten.

Voor dat we beginnen wil ik je even meegeven dat als je vluchtig door de plaatjes heen kijkt, het op het eerste gezicht heel ingewikkeld en eng lijkt… dat is het echter niet, het is super simpel zelfs! Alles bij elkaar duurt nog geen 25 minuten!

Benodigdheden:

 • Raspberry PI 2B
 • Raspberry PI Case
 • Minimaal 8GB micro-sd
 • Telefoonlader
 • HDMI kabel
 • Controller, (Playstation+xbox controllers werken ook)

Optioneel

 • UTP kabel. Dit hoeft niet want internet gebruik je niet veel, alleen om games over te zetten. Het is wel handig omdat je de raspberry ook als mediaplayer kan installeren en dan wil je wel een vlotte stabiele netwerk verbinding.

Dit heb je nodig voor de installatie

 • PC met internet.
 • Keyboard en muis mag ook draadloos (dit kan je nodig hebben bij de raspberry configuratie).

benodigdheden retropi

Stap 1. Raspberry bouwen.

De Raspberry is binnen je kan aan de slag! Zet de Raspberry in de case, let erop dat je hem goed bevestigd. Het is een vrij simpele stap, let er echter op dat je niet te veel aan het koper op de Raspberry pi. Ik kan je wel vertellen dat je je statisch moet ontladen, maar dat doe je waarschijnlijk toch niet ;).
raspberry2b

 

 Stap 2. Retropie installeren.

windirHaal de micro-sd kaart uit de verpakking, en plaats hem in de kaartlezer van de computer zodat we RetroPie kunnen gaan installeren. Wanneer je de micro-sd kaart kan zien vanaf de computer moeten we een programmaatje installeren zodat we de image van Retropie op de micro-sd kaart kunnen flashen.

We moeten hier een programma genaamd win32disk imager voor installeren.

Ook hebben we de image van RetroPie nodig, die is net als win32disk imager gratis te downloaden en vind je op de Github pagina van Retropie of klik gewoon hier 😉

Wanneer je dit programma gedownload heb mag je hem starten

Zet de driveletter onder ‘Device’op de driveletter van je micro-sd kaart,
windirwriting klik daarna op het mapje om de imagefile te selecteren. Deze zal zich gewoon in je download map bevinden of je moet hem hebben verplaatst.
Wanneer je dat heb gedaan klik je op de knop ‘Write’. Dit kan 15 minuten duren.
Als win32disk imager klaar is met het flashen van de micro-sd kaart kan je de micro-sd uit de kaartlezer halen en mag hij in de Raspberry pi 2b gedrukt worden.

(Visited 49.539 times, 1 visits today)
1 2 3

Share.

About Author

Hi... haha, er zijn volgens mij weinig mensen die dit soort dingetjes lezen... Maar voor het geval je dat toch doet, ik ben Sven. Systeembeheerder uit Purmerend, vaak bezig met gadgets, klooit aan met webites en maakt trips naar vreemde plekken om foto's te maken.

1 reactie

 1. Hallo Sven,
  Mijn naam is Johan
  Ik kom uit DenBosch en
  Binnenkort heb ik ook een Retropie (Rpi 3 model B) met roms en kodi.

  Ja ik lees dit soort dingen wel om goed voorbereid te zijn.

  Bedankt voor je info
  Met vriendelijke groet,

  Johan

Leave A Reply